a
Avesyn är en högspecialiserad ögonklinik med ledande ögonkirurger och specialister som tillsammans opererat över 120 000 ögon.

  Din guide till en ögonlaser eller RLE - Linsbyte

  Din guide till ögonlaser

  Att navigera genom alternativen inför en ögonlaseroperation kan vara en svår och skrämmande uppgift för många.
  Med lockande rabatter, tidsbegränsade erbjudanden och ett komplex språk fyllt med förkortningar och avancerat läkarspråk så kan det kännas överväldigande redan innan du bokat en undersökning på en klinik. 

  Oavsett om du önskar lära dig med om behandlingsprocessen eller ta reda på vilka riktlinjerna är – för att vara en lämplig laserkandidat, eller om du letar efter en ärlig och pålitlig klinik så kan det vara frustrerade och tidskrävande. 

  Måste det vara så komplicerat?

  Precis som på alla marknader med hög efterfrågan och hård konkurrens, har varje klinik som specialiserar sig på synkorrigering sina egna unika marknadsföringsmetoder.  
  Detta resulterar i ett överväldigande utbud av val för kunder Att leta sig igenom ögonlaserkirurgimarknaden på egen hand kan verkligen vara förvirrande, men vi hoppas att efter du har läst detta är valet lite enklare.  

   

   

  Är du redo att ta reda på om du är en kandidat? Kontakta oss!

  Om det handlade om att köpa en bil skulle allt vara mycket enklare. Du skulle börja med att överväga din budget, sedan tänka på märket och modellen på bilen.
  Behöver du mycket bagageutrymme, föredrar du en högre eller lägre sittplats och är det för långdistanskörning? Du skulle ha gott om guider och provkörningar till ditt förfogande för att hjälpa dig att fatta ett beslut. 

  När det gäller ögonlaserkirurgi är det inte riktigt så enkelt. De flesta personer genomgår synkorrigeringsoperation endast en gång i livet. Därför finns det inte en sammansättning av experter som har testat alla metoder på marknaden och kan göra jämförelser. Du kan heller inte prova olika metoder i förväg för att fatta ditt beslut.

  Så hur bör du göra?

  Vår guide för ögonlaseroperation är till för att hjälpa dig i de tre huvudstegen i varje kunds resa:
  Bedömning av lämplighet, hitta rätt behandling och hitta rätt klinik.

  Låt oss börja med det första steget i din resa: Bedömning av lämplighet.

  1. Är Du en Lämplig Kandidat för Ögonlaser?

  Detta är den bästa platsen att börja din resa.
  Det gör det möjligt för dig att lägga eventuella myter åt sidan och ger dig en indikation på om det är rätt tid i ditt liv att genomgå synkorrigering. 

  För det första måste du vara över 18 år för att genomgå ögonlaser.
  Du måste ha stabilt synfel, vilket innebär att din receptstyrka inte ska ha förändrats avsevärt det senaste året.
  Personer som tar vissa mediciner (exempel diabetes) kan tillfälligt vara olämpliga för operation.
  Kvinnor som är gravida eller ammar bör vänta sex månader efter avslutad amning innan de överväger synkorrigering på grund av hormoner. Vissa medicinska tillstånd kan också göra du inte lämpar dig, såsom Sjögrens syndrom, reumatiska sjukdomar och Keratokonus bland annat.
  Dessa tillstånd kan vara tillfälliga och innebär inte nödvändigtvis att kirurgi är utesluten för alltid. Med dagens teknik och erfarna kirurger kan en rad ögonproblem hanteras, inte bara sjukdomar utan även höga receptstyrkor och tunnare hornhinnor än tidigare.

  Om du passar in på dessa kriterier, kan du boka in dig på en synundersökning, men var?

  2. Vilken synfelsbehandling är för dig?

  När du vet att du är en kandidat för synkorrigering kan det vara bra att läsa på lite mer om de olika metoderna. Vi har sammanställt de fyra vanligaste synproblem tillsammans med deras motsvarande behandlingar för att ge dig en uppfattning om vad som kan vara lämpligt för dig. 

   

  Närsynthet (-)         Översynthet (+)      Brytningsfel      Åldersynthet 
  Myopi Hyperopi   Astigmatism        Presbyopi 

   

  PRK / LASEK är lasermetoder som kan används för att korrigera myopi, hyperopi och astigmatism
  FS LASIK är en lasermetod som kan korrigera myopi, hyeropi och astigmatism.
  ReLEx SMILE är den senaste metoden på marknaden som korrigerar myopi och även astigmatism
  ICL (Implantable Collamer Lens/ interocular contace lens) För personer med mycket höga receptstyrkor eller tunn hornhinna. ICL beskrivs enklast som en inopererad kontaktlins.
  RLE  (Refractive Lens Exchange) är den vanligaste synfelsbehandlingen för att korrigera ålderssynthet och även astigmatism. Operationen liknar en grå starr-operation, som för närvarande är den vanligaste ögonoperationen i Sverige. Denna metod används främst om man är över 45 år gammal.
  Detta är ingenting du behöver kunna eller veta men kan vara bra att vara lite påläst inför din synundersökning och då kanske du kan få svar på dina frågor. Vad som passar dina ögon och synfel bäst får du veta på din konsultation.  

   

  3. Välja rätt kirurg och klinik

  Med så många kirurger och kliniker att välja mellan, tycker många att detta kan vara den mest utmanande biten.
  Börja med att identifiera dina kriterier.
  Letar du efter ett prisvärt alternativ?
  Är kvalitet, säkerhet och prestanda något du värdesätter?
  Är det en speciell kirurg du önskar? 

  När du har utvärderat dina prioriteringar blir det mycket lättare att skilja mellan alternativen.
  Lågpriskliniker använder ofta enklare metoder med billigare utrustning och fokus på högt patientflöde.
  Premiumkliniker erbjuder vanligtvis ett bredare utbud av alternativ för att säkerställa att rätt metod väljs specifikt till varje individuell kund.
  Här jobbar oftast mycket erfarna kirurger och kliniken har en mer exklusivare utrustning.

  Det många värdesätter är att man skall ha en bra magkänsla och känna sig trygg med kliniken, börja med en synundersökning och ta det därifrån.
  En synkorrigering är ett stort steg så stressa inte, du skall känna dig trygg med ditt beslut, kliniken och kirurgen.
  Lycka till.