a
Avesyn är en högspecialiserad ögonklinik med ledande ögonkirurger och specialister som tillsammans opererat över 120 000 ögon.

  Torra ögon och E-eye

  Tårvätskan, som även kallas tårfilmen, består av olika komponenter och delas vanligtvis in i tre olika skikt. Alla tre skikt måste vara i perfekt balans för att vi ska ha stabil syn och god komfort. Tårarna i ögat utsöndras från olika körtlar. Tårfilmens viktigaste funktion är att förhindra hornhinnan från att torka ut och minska risken för infektion.

  Torra ögon

  Torra ögon är ett samlingsnamn på obalans i tårfilmen, som kan bero på olika orsaker. Torra ögon är ett vanligt tillstånd och drabbar ca 20% av befolkningen. Symptomen förvärras ofta med stigande ålder. För att kunna behandla torra ögon, behöver vi kunna identifiera orsaken. Den vanligaste orsaken till torra ögon är överdriven avdunstning av tårar.

  När tårfilmen avdunstar skyddas inte längre hornhinnan. Avdunstningen beror på att tårfilmens yttersta skikt, ett oljelager som kallas för lipidskiktet, är för tunt eller obefintligt och inte kan hålla fukten kvar.

  Det är då viktigt att inrikta behandlingen på att stärka lipidskiktet. En annan orsak till torra ögon kan vara otillräcklig mängd av tårar. Det är då ofta en otillräcklig produktion från körtlarna och vätska behöver tillföras för god komfort och synförmåga.

  Vanliga symptom på torra ögon

  Gruskänsla

  Brännande känsla

  Sämre synskärpa, som kommer och går

  Återkommande infektion och vaglar

  Ökat tårflöde

  Röda ögon

  Grus och ”sömnskräp” i ögonen på morgonen

  Självtest - Torra ögon
  Torra Ögon

  Lipidskiktet Tårfilmens lipidskikt produceras i de meibomska körtlarna som sitter i ögonlockskanterna. Körtelöppningarna sitter precis innanför ögonfranskanten. Om öppningarna blir igentäppta kommer det inte ut några lipider till tårvätskan och risker för avdunstning av tårfilmens övriga komponenter ökar.

  Behandling av tårfilmens lipidskikt.

  • Daglig rengöring och ögonlockskanterna för att få bort intorkat sekret och andra partiklar som kan täppa till körtelöppningarna.
  • Värme och massage stimulerar lipider som stelnat och täppt till i körtelkanalen.
  • Tillföra lipider.

  På marknaden finns särskilt framtagna produkter som bygger upp lipidlagret.

  • E-Eye behandling – Polykromatisk pulserande ljus med hjälp av IRPL (intense regulated pulsed light)

  En teknisk lösning för behandling av torra ögon som beror på defekter i lipidskiktet. Systemet levererar mycket korta ljusblixtar med hjälp av IRPL, intense regulated pulsed light. Ljuset stimulerar nerverna som kontrollerar och stimulerar de meibomska körtlarna. Lipider kan nu åter flöda till ögat och balanserar tårfilmen.

  Hur ofta?

  Behandlingen görs ca 3-4 gånger. Dag 0, dag 15, dag 45 och dag 75 (vid behov). En behandling tar endast några minuter. Hur går det till?

  Första steget
  är en noggrann ögonundersökning

  Vill du veta mer om linsimplantat på Avesyn ögonklinik? Genom att träffa oss på en undersökning så kommer våra patientkoordinatorer, specialutbildade optiker och ögonspecialister vägleda dig och ta reda på vilken behandling som passar dig bäst.
  Våra undersökningar görs med största noggrannhet för att säkerställa optimala förutsättningar för en trygg och säker linsimplantatsoperation. Fyll i dina uppgifter i formuläret så kontaktar någon av våra patientkoordinatorer dig för att svara på eventuella frågor och hitta en tid som passar.

  Boka en
  förundersökning.

  Loading

  Avesyn erbjuder E-eye behandlingar

  På Avesyn utför vi E-eye behandlingar, Vill du veta mer eller se om just din torra ögon problematik
  skulle bli hjälpt med denna behandling kontakta oss på 031-787 80 80 eller [email protected]
  Kostnad för e-eye är en kur på 3 tillfällen ligger på 5000 kr.

  Gör vårt test online för att se om du är kandidat för en synfelskorrigerande operation.