a
Avesyn är en högspecialiserad ögonklinik med ledande ögonkirurger och specialister som tillsammans opererat över 120 000 ögon.

  Vill du veta mer om översynthet (hyperopi)

  Vad är Hyperopi (översynthet)?

  Vad är Hyperopi?

  Hyperopi även känt som översynthet är alltså motsatsen till närsynthet.

  Om du är översynt så ser du dåligt på nära håll och har + styrkor på dina glasögon.

  Hur vet man om man är översynt?

  Det vet man om man ser dåligt på nära håll. Man kan även känna av symptom så som huvudvärk och ansträngda ögon. Är man ung och översynt så upplever man aktiviteter såsom läsning, sitta vid skärm eller att skriva väldigt ansträngande och jobbigt.

  Varför blir det såhär?

  Jo antingen så är ögat för kort eller hornhinnan för platt (eller en kombination av de två) detta leder till att ljusstrålarna hamnar bakom näthinnan i stället för på näthinnan. Vilket

  resulterar i suddig syn på nära håll.

  Ung person med Översynthet

  Är du ung och har problem med hyperopi så har man oftast inga problem med att se på långt håll.

  Som yngre har vi en förmåga att kompensera för synfel genom att ackommodera

  (= ögats förmåga att anpassa synen på olika avstånd vilket förändrar brytkraften i ögat) men med åldern blir detta svårare.

  Äldre personer med översynthet

  När man blir äldre och får det svårare med just ackommodationen så upplever många med översynthet att man även får suddig syn på långt håll. Ibland använder man sig då av termen långsynthet.

  Vad är Hyperopi?

  Ärftlighet och upptäckt av översynthet

  Både översynthet och närsynthet är till viss del ärftligt det är dock vanligt att man inte upptäcker översynthet förrän i vuxen ålder då barn och unga har en förmåga att fokusera och kompensera för synfel.

  Barn som har problem med hyperopi (översynthet) får oftast problem med huvudvärk och svårigheter med läsning om inte synfelet korrigeras i tid.

  Behandlingar för översynthet.

  Ögonlaser:

  Vid lätt till måttlig översynthet (upp till +4 dioptrier) med eller utan astigmatism används vanligtvis

  LASEK eller FS-LASIK som metod.

  Linsoperationer:

  För personer med grav översynthet kan linsoperationer såsom ICL eller RLE vara mer lämpliga.

  Fördelarna med Ögonlaser och Linsoperationer.

  Ögonlaserbehandlingar och linsoperationer för översynthet möjliggör korrigering av synfelet och ger dig som kund ett liv fritt från glasögon/linser.

  Ta hand om dina ögon:

  likväl som vi använder solskyddsfaktor på sommaren för att skydda huden bör vi använda solglasögon för att skydda våra ögon. Förutom att skydda ögonen mot solen är det viktigt att upprätthålla hälsosamma ögonvanor. Med det menas regelbundna kontroller, balanserad kost, rik på näringsämnen så som vitamin A,C och E. Att minska på sin skärmtid samt ta regelbundna pauser kan också lindra ögonbelastningen, speciellt för dig som är översynt.

  Så sammanfattningsvis:

  Upplever du att du har symptom som tyder på översynthet eller kanske vet om att du är översynt och det inte fungerar med glasögon eller linser på det sättet du önskar så finns det hjälp att få. Alla synfel går att korrigera men inte alla ögon, därför är det viktigt att man får en noggrann undersökning av en specialist inom området för att se om man har rätt förutsättningar för att få en framgångsrik behandling med klar syn på alla avstånd. Vill du veta mer eller boka en tid för konsultation tveka inte på att höra av dig till oss.