Avesyn är en högspecialiserad ögonklinik med ledande ögonkirurger och specialister som tillsammans opererat över 120 000 ögon.

  grå starr operation 1

  Att dricka vin minskar tillfälligt risken för grå starr?

  Att dricka ett glas vin då och då har utan tvekan hälsofördelar. Faktum är att detta redan har bevisats av många studier. Visste du att vindrickande på en avslappnad basis kan göra det mindre troligt att du får grå starr?

  Det avslöjade åtminstone en studie från University College London, Storbritannien. Enligt denna studie är människor som dricker små eller måttliga mängder vin mindre benägna att genomgå gråstarrs- kirurgi i framtiden.

  Vill veta mer? Så fortsätt läsa och håll dig uppdaterad om ämnet!

  Studien visar att dricka vin i måttliga mängder minskar risken för gråstarr

  En studie utförd i Storbritannien och publicerad i tidskriften Ophthalmology visade att konsumtionen av vin är bra för ögonhälsan.

  Det beror enligt denna studie på att måttlig konsumtion av denna dryck minskar risken för att få gråstarr i framtiden. I studien deltog 490.000 volontärer.

  I den delades volontärerna in i tre grupper:

   

  1. Volontärer som drack vin
  2. Deltagare som inte drack vin
  3. Och volontärer som drack en annan typ av alkoholhaltig dryck

  I slutändan avslöjade studien att volontärerna som drack vin var mindre benägna att utveckla grå starr än de som inte drack vin.

  Enligt forskare är detta pga. att vin innehåller höga halter av polyfenoler (antioxidanter) som fungerar som en skyddsmekanism och som därav saktar ner linsen åldrande.

   

  Utöver denna finns det även andra studier som visar att vin, liksom dieter rika på antioxidanter, hjälper till att förhindra gråstarr.

  Men det är värt att komma ihåg att vinets fördelar för ögon hälsan och kroppen i allmänhet bara uppstår när konsumtionen av denna dryck görs på ett lågt eller måttligt sätt.

  Annars kan regelbunden konsumtion öka risken för utveckling av grå starr. Det kan också orsaka allvarliga hälsoproblem, såsom hjärtsjukdomar, diabetes och till och med cancer.

   

  vad är grå starr?

  Katarakt är en sjukdom som kännetecknas av att linsen blir grumlig, Det vill säga en person med grå starr har suddig syn. Och det kan vara både medfödd och förvärvad.

   

  Hur behandlar man gråstarr?

  Har man fått katarakt diagnostiserat av en ögonläkare så behandlas den genom kirurgi. Man avlägsnar då den gamla linsen och ersätter den med en plast lins. Vid en gråstarrs operation finns oftast möjligheten att välja till en speciallins som i samband med operationen även korrigerar ditt synfel. Detta Kallas RLE.

   

  Vi på Avesyn Ögonkliniken, har hjälpt många piloter, militärer, småbarnsmammor, pensionärer, dykare, artister, läkare, studenter, snickare och poliser med en sak gemensamt, nämligen korrigering av deras dåliga syn och att bli av med sina glasögon.

  Läs mer här eller kontakta oss för mer information.